Terug

Natuurreservaat « la Fange aux Mochettes »

Samrée

Dit natuurreservaat maakt volledig onderdeel uit van het domaniaal natuurgebied "le Plateau des Tailles" en bedekt 71,33 ha. Het gaat hier om een opmerkelijk veengebied, één van de laatste voorbeelden van niet uitgebate veengronden van de regio. La Fagne aux Mochettes is gelegen in de gemeente Samrée (La Roche-en-Ardenne), en is langzaam aan het uitdrogen door de beplanting van naaldbomen in de omliggende streek.

Deze plaats is een waar sprookjesland voor natuurliefhebbers. De typische flora en fauna van veengebieden is rijkelijk aanwezig. Neem fototoestel en verrekijker mee, en met een beetje geduld maakt u de mooiste natuurbeelden. Let op: verkeer in en rond deze site is aan regels gebonden.In het hart van dit natuurgebied bevindt zich « la Ferme de l’Alu », met zijn verblijfsinfrastructuur van hoge kwaliteit.

De gewone spar is al zo’n 150 jaar lang de meest voorkomende kerstboom in onze streken. De sparappels waarop de eekhoorns verlekkerd zijn werden vroeger door de kinderen gebruikt als weervoorspellers: open bij mooi weer, gesloten… de regen komt eraan. Van de drie meest voorkomende harsachtigen op het grondgebied van het land van Houffalize – La Roche-en-Ardenne heeft alleen de lariks afvallende naalden die in kleine toefjes gegroepeerd zijn. In het najaar is de lariks in vrolijk fel geel getooid. De goudhaantjes, zwarte mezen en kuifmezen zijn tuk op de ronde lariksvruchten die in groepjes aan de twijgen hangen. De Douglas-spar, conifeer uit de bergen in het Westen van de VS, is dan weer bij toeval in deze streken terechtgekomen, toen iemand op het einde van WO I een aantal zaadjes in de Ardense bodem plantte. Een paar telers hebben intussen ook een plaatsje gemaakt voor de Douglas-spar, met hout dat harder en donkerder gekleurd is dan dat van de twee andere harsachtigen. (Bron: Maison du tourisme van Houffalize-La Roche)

moteur de recherche Caravelis - informations touristiques SITA