Terug

Het feodaal kasteel

La Roche-en-Ardenne

Vanaf een rotspunt domineert het kasteel van La Roche-en-Ardenne het stadje en waakt het over de rivier de Ourthe waarover vroeger veel goederen werden vervoerd. Het bouwwerk was in de 13e eeuw de residentie van de eerste graaf van La Roche, Henri I, oudste zoon van het huis van Namen, en heeft een vierkante vorm met torens. Zijn huidige architectuur is uit de tijd van Lodewijk XIV, toen de Franse troepen La Roche bezetten en het kasteel bestand maakten tegen zware aanvallen.

Graafwerken hebben een nieuwe zaal uit de 15e eeuw blootgelegd, andere zalen zullen in de toekomst nog worden ingericht. Deze attractie trekt elk jaar duizenden bezoekers die de legende van gravin Berthe ontdekken. Haar geest spookt nog elke zomeravond rond in de ruïnes van het kasteel.

Deze plaats werd waarschijnlijk al bewoond sinds de Oudheid, en tijdens de hoge middeleeuwen werd hier een vesting gebouwd. Het huidige kasteel stamt uit de 11e of 12e eeuw, en werd bewoond door de graven van Namen en daarna door de hertogen van Luxemburg. Vervolgens kwam het kasteel in handen van de hertogen van Bourgondië, Maximilaan van Oostenrijk, Keizer Karel en Filip II. In 1681 veroverden de troepen van Lodewijk de XIVe La Roche en van 1681 tot 1697 onderging het kasteel belangrijke verbouwingen o.l.v. architect Candeau, leerling van de beroemde militaire architect Vauban. Er werden o.a. ondergrondse gangen gegraven ter bescherming tegen artillerie-aanvallen en woningen voor het garnizoen gebouwd. In de 18e eeuw was het kasteel verlaten en werd het bouwvallig. Het werd verkocht door de Staat in 1844, maar die heeft het in 1852 weer teruggekocht om het te beschermen. Tijdens opgravingen werden nieuwe zalen en overblijfselen uit de 15e eeuw ontdekt en er zijn plannen om meerdere zalen en de toren te restaureren. Een uurwerk uit de 16e eeuw die hier werd teruggevonden werd gerestaureerd en werkt opnieuw. Vanop het kasteel hebben bezoekers een uitzonderlijk zicht op het kleine stadje en de Ourthevallei.In juli en augustus, bij mooi weer, verschijnt elke dag bij zonsondergang het spook van Berthe van La Roche.De legende van Berthe : Berthe was de dochter van de heer van La Roche, en was zo mooi dat de kasteelheer verplicht was een toernooi te organiseren om zijn toekomstige schoonzoon aan te wijzen tussen de verschillende kandidaten. Onder hen Waleran, de oudste zoon van de graaf van Montaigu, waarvan de verloving met Marie de Salm verbroken was vanwege de opdringerigheid van Waleran bij Berthe. Toen bij het laatste toernooi , Waleran al zijn rivalen had verslagen, bood zich een kleine zwarte ridder aan, die hem gemakkelijk versloeg en zo de hand van Berthe kreeg toegewezen. De nacht volgend op het huwelijk vond men Berthe doodgestoken terug in de slotgrachten van het kasteel. Later vernam men dat de zwarte ridder Marie de Salm was, die haar ziel aan de duivel had verkocht om zich te wreken. Sedert dan doolt het spook Berthe nog altijd hopeloos rond bij nacht rond het versterkt kasteel.- Middeleeuws boogschieten en artisanaat: dagelijks vanaf het 2e weekend van juli tot het 4e weekend van augustus- Spektakel van het Spook Berthe: elke avond om 22u. in juli en augustus - Groot Vuurwerk: 20 juli- Middeleeuws Weekend: 1e weekend van augustus

Beperkingen :

Barbecue verboden, Huisdieren toegelaten, Toegankelijk voor wandelwagens , Picknick toegelaten voor voorbijgangers (mits consumptie)

Home :

Onthaal in het Frans, Onthaal in het Nederlands, Onthaal in het Engels

Activiteit voor individuele personen

Bezoek aan het feodaal kasteel

vanaf 5.50 €

Diensten

Informatiebord in het Engels

CIRKWI

Formulier bevestigt op :2013

Openingsuren

Open van 07 nov tot 29 mrt 2019 van ma tot vr van 13u tot 16u en in het weekend van 11u tot 16u30, van 01 apr tot 30 jun alle dagen van 11u tot 17u, van 01 jul tot 31 aug alle dagen van 10u tot 18u, van 01 sep tot 31 okt alle dagen van 11u tot 17u, en van 07 nov tot 29 mrt 2020 van ma tot vr van 13u tot 16u en in het weekend van 11u tot 16u30. Gesloten van 30 tot 31 mrt, op 25 dec, en op 01 jan.

Bijkomende Informatie

Van november tot april: - gesloten op vrijdag buiten de schoolvakanties - tijdens de kerst- en krokusvakantie: 11.00 - 16.30u. Gesloten op 01/01, 25/12, weekend van carnaval en in geval van sneeuw of ijzel.

Tarieven 2019

Per persoon : de 5.50 à 6.50€
Prijs per kind : jusque 3.50€

Speciaal aanbod

Korting met de Kortingspas 2019-2020

Op vertoon van je kortingspas 2019-2020 geniet je van de volgende kortingen: toegang voor volwassenen aan de prijs van 5 à 6€ ( in plaats van 5,50 tot 6,50€ ) en toegang voor kinderen aan de prijs van 3 tot 4€ (in plaats van 3,50 tot 4,50€)Om te weten hoe je deze kaart kunt gebruiken en kunt genieten van diverse kortingen bij 60 attracties vanaf de maand april 2019, kijk je op de volgende pagina: "Kortingsactie"

Activiteit voor groepen

Rondleiding met gids

vanaf 5.00 €

Bovenop de Deisterrots, torent de imposante ruïne van het 9e eeuwse kasteel uit boven de stad. Hier wordt u ondergedompeld in de ancestrale, middeleeuwse sfeer die wordt opgewekt door de torens en de vergeetputten…Een informatieboekje over het bezoek is verkrijgbaar voor 0,50 € aan de ingang van het kasteel.
Duur van de activiteit :60Min

Home

Onthaal in het Frans, Onthaal in het Nederlands

Capaciteit

Groep min. pers. :15
Groep max. pers. :25/guide

Diensten

Rondleiding op afspraak
Rondleiding FR
Rondleiding NL
Rondleiding EN

CIRKWI

Formulier bevestigt op :2017

Bijkomende Informatie

Het hele jaar door, vooraf reserveren verplicht. Gesloten bij vorst of sneeuw. Gesloten op 25 december, op 1 januari en tijdens het carnavalweekend van La Roche (10-11 maart 2018).

Tarieven 2019

Per persoon : 5.00€
Prijs per kind : 3.00€
Met gids : 40.00€

Rondleiding met proeverij

vanaf 12.00 €

Vanaf een rotspunt waakt het kasteel over het stadje La Roche-en-Ardenne en de rivier de Ourthe waarover vroeger veel goederen werden vervoerd. Het kasteel was in de 13e eeuw de residentie van de eerste graaf van La Roche, Henri I, de oudste zoon van het huis van Namen. Zijn huidige architectuur is uit de tijd van Lodewijk XIV, toen de Franse troepen La Roche bezetten en het kasteel bestand maakten tegen zware aanvallen. De rondleiding voor groepen kan gecombineerd worden met een proeverij van heerlijke streekproducten.
Duur van de activiteit :90Min

Home

Onthaal in het Frans, Onthaal in het Nederlands

Capaciteit

Groep min. pers. :15
Groep max. pers. :25/guide

Diensten

Rondleiding op afspraak
Rondleiding FR
Rondleiding NL
Rondleiding EN

CIRKWI

Formulier bevestigt op :2017

Bijkomende Informatie

Tarieven 2019

Per persoon : 12.00€
Het hele jaar door, vooraf reserveren verplicht. Gesloten bij vorst of sneeuw. Gesloten op 25 december, op 1 januari en tijdens het carnavalweekend van La Roche (10-11 maart 2018).

Home

Onthaal in het Frans

Capaciteit

Groep max. pers. :30

Diensten

Rondleiding FR

Tarieven 2019

Prijs per kind : 6.00€
moteur de recherche Caravelis - informations touristiques SITA